Arbeidsdeskundige en mentale coaching na opgelopen handicap

Op 6 februari 2016 verandert het leven van Weinand en zijn gezin voorgoed. Tijdens zijn werk raakt Weinand ernstig gewond aan zijn vingers, bij het gebruiken van een defecte cirkelzaag. Verschillende vingers zijn gebroken en zijn wijsvinger is geamputeerd. Na enkele weken rust en diverse behandelingen, is Weinand toch voornemens om zijn werk als timmerman weer zo goed en zo kwaad als dat gaat, op te pakken. Maar de werkzaamheden blijken buiten zijn lichamelijke mogelijkheden liggen.

Handicap en gezondheidsklachten

Weinand blijft dat voorjaar thuis en verricht korte klussen via uitzendbureaus waarin hij werk uitvoert dat hij wél kan verrichten. In de zomer van 2017 komt daar een tegenslag bovenop. Weinand wordt tijdens de zomervakantie ziek en na diverse onderzoeken en grote onzekerheid krijgt Weinand de diagnose ‘Sarcoïdose’. Een longziekte die bij Weinand vooral tot uiting komt in kortademigheid en overmatige vermoeidheid.

Nieuwbouwwoning

Tot overmaat van ramp heeft het gezin voor het ongeluk een nieuwbouwwoning aangekocht met de intentie dat Weinand zelf de afbouw gaat verrichten. De schok van het ongeluk, zijn ziekte en de continue confrontatie met zijn nieuwgeboren beperking maakt hem diepongelukkig. De timmerman in hart en nieren moet dus van zowel zijn werk als zijn hobby afscheid nemen en van dichtbij ervaren hoe collega’s zijn huis verder gaan afbouwen.

Arbeidsdeskundige begeleiding

Peter Huizinga van Wibbens is al in een vroeg stadium betrokken bij Weinand en zijn gezin. Peter kijkt vanaf het begin mee als arbeidsdeskundige om Weinand weer naar passend werk te begeleiden. Zo helpt hij Weinand bij de aanvraag van een gedeeltelijke WIA uitkering.

Emotionele begeleiding

Naast alle organisatorische en juridische zaken denkt Peter ook privé mee. Alle gebeurtenissen hebben een grote emotionele impact op Weinand en zijn gezin. Om hen daarbij te helpen sluit ook systeemcoach Eltjo Hartman van Wibbens aan om het gezin verder te coachen.

Anneke, de vrouw van Weinand over de begeleiding door Eltjo; “Zonder Eltjo en Peter hadden we het niet gered. Er komt zoveel op je af en daarbij moet je het ook emotioneel een plekje geven. Weinand ging door een diep dal en dat had weerslag op ons allemaal. Het was heel fijn dat Eltjo mij ook meenam in de gesprekken en oog voor ons allemaal had. Daar waar wij het overzicht soms kwijt waren hielpen Eltjo en Peter ons orde op zaken stellen.”

Systeemcoaching

Eltjo vertelt; “Het probleem kreeg vat op het hele gezin, dus betrok ik ook hen bij de gesprekken. Gezamenlijk doelen bepalen om verder te komen, anders ontstaat er ruis. Door de partner erbij te betrekken kun je ook samen handen en voeten geven aan die doelen. En daarbij beoogde ik ook de communicatie tussen hen te verbeteren.”

Een nieuw perspectief

Weinand vindt via het netwerk van zijn vrouw werk als conciërge bij een tweetal basisscholen. Maar ook wanneer Weinand een baan gevonden heeft die helemaal aansluit op zijn wensen en mogelijkheden, blijft het gevaar op emotionele en lichamelijke overbelasting.

Weinand; “Eltjo durfde de vinger op de zere plek te leggen en confronteerde mij met het feit dat ik telkens weer over mij grenzen bleef gaan. Leven met beperkingen bleef voor mij onacceptabel.”

Acceptatie

Eltjo en Peter van Wibbens zijn nog steeds betrokken bij Weinand en zijn gezin. Bij dreigende overbelasting, of arbeidsdeskundigadvies aan de werkgever(s) van Weinand blijven zij een bemiddelende rol vervullen. Vier jaar na het ongeluk durft hij weer vooruit te kijken en kan hij weer denken in haalbare mogelijkheden.

Weinand: “Ik geniet weer van mijn leuke baan, mijn hobby fotografie en bovenal van mijn gezin.”

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail