Begeleiding van jongere bij vinden nieuwe toekomstmogelijkheden

Ricardo is 17 jaar oud wanneer hij in 2011 met zijn scooter hard op een stilstaande auto klapt. Van het ongeluk zal hij zich later nog weinig herinneren, echter de gevolgen ervan blijken voor Ricardo grote blijvende impact op zijn leven te hebben. Naast een zware hersenschudding en vele schaafwonden is zijn bovenbeen ernstig verwond.

Tijdelijke stopzetten school/werk

Na het ongeluk volgt een donkere periode. Want naast de fysieke beperking die veroorzaakt wordt door letsel aan zijn bovenbeen, zorgt de periode thuis ook voor een mentaal dieptepunt. Op het moment van het ongeluk volgt Ricardo met veel plezier de opleiding tot kok, welke hij in een werken/leren constructie volgt. Na het ongeluk moet hij zowel school als zijn werk, eerst nog tijdelijk, stoppen.

Complicaties

Er treden complicaties op, waardoor Ricardo uiteindelijk vijf keer geopereerd moet worden aan zijn been. En van de verwachte 6 maanden revalidatie en terugkeer naar zijn opleiding, is al snel geen sprake meer. Aanvankelijk denkt Ricardo dat hij na zijn revalidatie wel zonder diploma aan de slag kan als kok, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt steeds duidelijker dat langdurig staan op zijn been niet mogelijk is.

Carrièreswitch

De revalidatie verloopt uiterst traag, waardoor Ricardo het zicht op bouwen aan een nieuwe toekomst enigszins verliest. Psycholoog en loopbaancoach Bianca Jagt ontmoet Ricardo in 2014. Op dat moment heeft Ricardo de juiste plek gevonden voor revalidatie. Bianca kijkt met Ricardo naar wat er wél mogelijk is. Uit een intelligentietest blijkt Ricardo prima een niveau 4, in plaats van zijn eerdere niveau 2, opleiding te kunnen volgen. Dat geeft alweer meer mogelijkheden en het nodige zelfvertrouwen. Er volgen verschillende gesprekken en een interessetest. In de opleiding mbo-niveau 4 opleiding Internationale Groothandel vindt hij de opleiding waarin hij zijn mensgerichte en commerciële kwaliteiten kwijt kan. Dit is een opleiding die voor Ricardo ook perspectief biedt op een baan.

Begeleiding

Psycholoog en loopbaancoach Bianca over Ricardo; “In de jaren dat ik hem heb mogen begeleiden, heb ik Ricardo zien groeien tot een zelfbewuste en stevige volwassene die heel duidelijk weet wat hij wil. Ricardo heeft vooral zelf de weg gevonden naar een nieuwe passende toekomst. Mijn begeleiding daarin was voornamelijk coachend, motiverend en als sparringpartner.”

Maar ook in praktische zin helpt Bianca. Dit resulteert bijvoorbeeld in een Office training en de aanschaf van een laptop in tijden dat Ricardo nog niet kan starten met de opleiding.

Diploma en baan

Ricardo over de begeleiding door Bianca; “Bianca is een open, vrolijk, grappig en toch serieus persoon. Ik kon echt goed met haar praten en ze bracht me op goede ideeën. Wat ik fijn vond was dat ik wist dat ik op haar kon bouwen, geen loze beloften. Ze gaf me het gevoel mij echt verder te willen helpen.”

En dat is gelukt! Want op het moment van het verschijnen van dit artikel mag Ricardo zijn MBO 4 diploma in ontvangst nemen en heeft hij een baan als assistent bedrijfsleider bij zijn stage weten te bemachtigen.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail