Hoe coaching en bemiddeling leiden tot volledige inzetbaarheid
Serap (37) werkt als verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) binnen een psychiatrische instelling wanneer zij in juni 2018 een cliënt begeleidt naar de huiskamer van de instelling. Eenmaal in de huiskamer keert de cliënt in zichzelf en vertoont agressief gedrag waarbij Serap haar pols zeer stevig vastgepakt wordt en een draai maakt. De situatie is snel onder controle, maar haar pols voelt direct erg pijnlijk. Het voorval blijkt het begin te zijn van een langdurig verzuimtraject.
Moeizaam herstel
Serap bezoekt direct de huisarts en haar pols blijkt gebroken waarna ze haar pols rust moet gunnen met kunstgips. Na een aantal dagen rust wil ze graag weer naar haar werkplek en verricht ze ondersteunende werkzaamheden. De pijn verergert waarop ze opnieuw de arts bezoekt. Haar pols moet in het gips en voor een periode van 6 weken is het niet meer mogelijk haar reguliere werkzaamheden voort te zetten. Na hervatting van werkzaamheden blijkt de pijn opnieuw ondraaglijk en is zij genoodzaakt zich wederom 100% ziek te melden. Twee operaties volgen, maar haar pols en hand zijn blijvend beschadigd. Terugkeer in haar huidige functie is geen haalbare optie meer.
Dreigend conflict
Ondertussen heeft Serap contact met haar manager en de bedrijfsarts. De situatie raakt echter in een impasse en wederzijds begrip lijkt steeds verder weg te zijn. Door de schadeverzekeraar wordt Serap in contact gebracht met arbeidsdeskundige Anoek van den Biggelaar van Wibbens. Anoek voert meerdere gesprekken met Serap. Daarnaast speelt Anoek een belangrijke rol in de bemiddeling tussen Serap en haar werkgever. Anoek: “Naast het conflict hebben we ook gekeken naar re-integratiemogelijkheden binnen en buiten de organisatie. Door deze oriëntatie en het denken in mogelijkheden ontstond er een toekomstperspectief waar Serap blij van werd.”
Begeleiding Wibbens
Door de coachende gesprekken durft Serap steeds meer de regie te nemen en de verantwoordelijkheid te dragen in zake haar eigen leven. Serap wordt sterker en durft keuzes te maken. Serap over Anoek; “Anoek is eerlijk, ze begreep mij en kwam voor mij op. Zij hielp mij overzicht te krijgen, daar waar ik het allemaal niet meer overzag. Ook wist ze precies wat mijn rechten en plichten waren, dat gaf mij veel rust. Uiteindelijk liet ze mij zelf de beslissingen maken, ze hielp mij vervolgens goed om daadwerkelijk stappen te zetten.” Serap solliciteert op de functie van Thuisbegeleider bij haar huidige werkgever. In deze rol richt zij zich meer op de geestelijke gezondheidszorg. Haar passie blijkt te liggen bij het helpen van cliënten in het vinden van een structuur, dagritme en het stimuleren van sociaal gedrag.
Toekomst
Serap werkt weer volledig en volgt daarnaast de MBO opleiding Thuisbegeleider niveau 4 in een verkorte variant. Serap; “Ik heb mijn leven weer op de rit, maar ik kan ook nog terugvallen op Anoek totdat ik mijn diploma in handen heb. Dat geeft mij zekerheid.” Serap heeft weer vertrouwen in de toekomst.
Zo blijft u altijd op de hoogte
Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail