Autospuiter met letsel gaat spuitwerk beoordelen

Johan (48) naderde op zijn motor een gelijkwaardige kruising. Hij verminderde zijn snelheid, maar de automobilist achter hem had dat te laat in de gaten. Die remde nog wel af, maar kon niet voorkomen dat hij Johan raakte. Johan kwam ten val, waarbij hij zijn rechterarm blesseerde, en juist die arm kon hij als gespecialiseerd autospuiter niet missen.

 

Het autoschadeherstelbedrijf van Johan was gespecialiseerd in het herstel en spuiten van exclusieve Mercedessen, Porsches, Ferrari’s, Bentley’s en andere dure merken. Het bedrijf had enkele mensen in dienst, maar Johan was duidelijk de drijvende kracht. Een van zijn sterke punten was het mengen van kleuren. Hebben andere autospuiters daar een computer voor nodig, Johan was in staat om met het blote oog de exacte kleur te maken. Ook in het spuitwerk zelf was hij de specialist. Zijn klanten waren bereid maanden op het herstel van hun auto te wachten, als Johan het werk maar deed. Maar na het ongeval was hij niet meer in staat met een verfspuit van circa 1,5 kilo lange, vloeiende bewegingen te maken. Hij heeft nog een tijdje geprobeerd het werk door anderen te laten doen, maar er kwamen steeds meer klachten van klanten binnen en steeds vaker moesten auto’s opnieuw worden gespoten. De situatie was in feite uitzichtloos en daarom besloot de aansprakelijke verzekeraar een arbeidsdeskundige en bedrijfskundige van Wibbens in te schakelen.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

Het herstelonderzoek bracht aan het licht dat de arm van Johan nooit voldoende zou kunnen herstellen om het spuitwerk weer op te pakken. Daarnaast bleek uit het bedrijfskundig onderzoek dat vervanging van Johan, door een kwalitatief vergelijkbare kracht, evenmin mogelijk was. Besloten werd de aansprakelijke verzekeraar voor te stellen het autoherstelbedrijf in ieder geval voor een halfjaar te sluiten, om de financiën op orde te brengen, stress bij Johan weg te nemen en een plan voor de toekomst op te stellen.

Herstel onderzoek: domeinen autospuiter
Herstel onderzoek: domeinen autospuiter

Het herstelplan en het herstelwerk

Sluiting van het autoherstelbedrijf, voor minstens een halfjaar, moest zorgvuldig gebeuren. De bedrijfskundige van Wibbens gaf daarbij de nodige ondersteuning. De belangrijkste klanten werden schriftelijk geïnformeerd, de website werd aangepast, aflopende arbeidscontracten werden niet verlengd en de vaste lasten van het bedrijf werden tot een minimum gereduceerd. Na een halfjaar echter bleek Johan nog onvoldoende in staat een deel van zijn werk weer op te pakken, met name doordat zijn veerkracht was gebroken en in die periode ook nog eens zijn relatie was stukgelopen. Toch moest een manier worden gevonden waarop Johan in zijn levensonderhoud zou kunnen voorzien. Na ampel beraad met alle partijen werd besloten Johan ‘in de markt’ te zetten als expert voor de beoordeling van schades aan exclusieve auto’s en voor de beoordeling van de kwaliteit van het herstel daarvan. Zo kon hij zelfstandig en in de lijn van zijn passie werkzaam blijven. Dankzij zijn uitgebreide netwerk werd deze carrièreswitch een succes en kon de verzekeraar de zaak verder afwikkelen.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail