Chauffeur snel aan het werk na afscheid van pijnstillers

Soms moet de herstelregisseur een cliënt even loslaten, zodat die kan ervaren dat er niets gebeurt als hij zelf niets doet. Dit was dan ook de strategie van de herstelregisseur van Wibbens arbeidskundig advies in de zaak van taxichauffeur Sjoerd. Nadat Sjoerd eenmaal had aangegeven dat hij gemotiveerd was om weer aan het werk te gaan, had de herstelregisseur de zaak in een mum van tijd afgerond.

 

Sjoerd (42) was chauffeur in dienst van een taxicentrale in Middelburg. Tot twee keer toe werd hij van achteren aangereden, beide keren met whiplashachtige klachten als gevolg daarvan. Sjoerd verloor zichzelf in zijn klachten, terwijl zijn werkgever, de taxicentrale, helemaal niets deed om Sjoerd te re-integreren. Een loonsanctie voor de werkgever, dat wil zeggen na twee jaar ziekteverzuim nog een extra jaar doorbetaling van het salaris, leek onvermijdelijk. Het UWV stuurde echter de beschikking naar het verkeerde bedrijf, waardoor de taxicentrale vrijuit ging en uit beeld raakte.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

De herstelregisseur en arbeidsdeskundige van Wibbens arbeidskundig advies onderzocht diverse mogelijkheden voor Sjoerd. Hem werd een belastbaarheid verhogend multidisciplinair traject aangeboden, maar dat leidde niet tot het gewenste resultaat. Sjoerd bleef te veel klachten georiënteerd en was daardoor nauwelijks trainbaar. Wel was hij inmiddels vanuit de Ziektewet als voldoende hersteld voor passend werk gemeld. In gesprekken met Sjoerd bleek dit ‘passend werk’ wat hem betreft uitsluitend een baan in het personenvervoer te zijn, het liefst op een bus. Het probleem was echter dat Sjoerd tramadol slikte, een morfineachtige pijnstiller, hetgeen een baan in het beroepsvervoer voor hem onmogelijk maakte. Sjoerd gaf aan dat het hem niet zou lukken met tramadol te stoppen. Nu andere banen dan in het vervoer niet bespreekbaar waren en Sjoerd niet met de tramadol kon stoppen, bleven er geen re-integratiemogelijkheden over. Op dit punt gekomen besloot de herstelregisseur Sjoerd voor enige tijd aan zijn lot over te laten.

Herstel onderzoek: domeinen taxi chauffeur
Herstel onderzoek: domeinen taxi chauffeur

Het herstelplan en het herstelwerk

Het plan om Sjoerd tot inkeer te laten komen, pakte goed uit. Hij ondervond dat de WW een keer zou stoppen, dat de aansprakelijke verzekeraar het verlies aan verdienvermogen niet veel langer zou compenseren en dat het helemaal aan hem was om uit de impasse te komen. Hij stopte volledig zelfstandig het gebruik van tramadol, waarna de herstelregisseur van Wibbens arbeidskundig advies, samen met een jobcoach en via een uitzendbureau, Sjoerd binnen een maand een baan bezorgde bij een Zeeuwse busmaatschappij. Daar werkt hij nu fulltime naar volle tevredenheid van hem en zijn werkgever. Pijnklachten heeft hij nog wel eens, maar die belemmeren hem niet in zijn werk. Een aspirientje is dan voldoende. Het dossier kon worden gesloten.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail