Ondernemer in systeemplafonds komt tot betere resultaten

Sjaak (54) had een goedlopend bedrijfje in Geleen voor het plaatsen van systeemwanden en systeemplafonds. Hij begon ermee in 1998, in het begin alleen en later met enkele personeelsleden. Bij elke klus was hij als het ware een meewerkend voorman. Dit ging goed totdat hem in 2016 een auto-ongeluk overkwam. Door zijn nekklachten als gevolg van het ongeval was hij niet meer in staat omhoog te kijken en bovenhands te werken.

 

Sjaak mocht dan uitgeschakeld zijn, de opdrachten bleven toch komen. Hij meende dat dit geen probleem was en dat hij zijn mensen wel zonder hem het werk kon laten doen. Maar dat viel tegen. In vergelijking met vroeger werd er minder efficiënt gewerkt, kwamen er meer klachten en waren vaker herstelwerkzaamheden noodzakelijk. Zorgwekkend was bovendien dat Sjaak totaal geen fysiek herstel voelde en dat zich bovendien bij hem een nekhernia manifesteerde. De aansprakelijke verzekeraar benaderde Wibbens voor arbeidsdeskundige en bedrijfskundige ondersteuning.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

Uit gesprekken met Sjaak bleek dat hij af en toe naar het werk ging, maar dit meteen moest bekopen. Elke inspanning belemmerde zijn herstel. Bedrijfskundig onderzoek toonde aan dat het bedrijf van Sjaak wel degelijk overlevingskansen had. De bouw had vakmensen nodig en zeker ook mensen die systeemwanden en systeemplafonds konden plaatsen. Het leek zelfs mogelijk zijn bedrijf enigszins op te schalen, door met meer personeel projecten voor grotere opdrachtgevers uit te voeren. Wel zou Sjaak zo veel mogelijk zelf op de bouwplaatsen aanwezig moeten zijn, om op een kwalitatief goede uitvoering van het werk toe te zien.

Herstel onderzoek: domeinen ondernemer
Herstel onderzoek: domeinen ondernemer

Het herstelplan en het herstelwerk

In de praktijk vond Sjaak het aanvankelijk moeilijk om als een opzichter op de bouw rond te lopen, omdat hij altijd gewend was geweest de handen uit de mouwen te steken. Wel ondervond hij dat het een voordeel was dat hij zijn opdrachtgevers vaker zag, beter contact met hen kon onderhouden en daardoor meer en betere opdrachten kreeg. Al na een jaar realiseerde hij een hogere omzet en een beter resultaat dan hij in enig jaar daarvoor had bereikt. Op deze wijze maakte Wibbens arbeidskundig advies  van de nood een deugd. Sjaak is weliswaar nog steeds beperkt in het bewegen van zijn nek en schouders, maar de continuïteit van zijn bedrijf lijkt gewaarborgd.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail