Geen studie, maar wel een betaalde baan

Paula werd op haar brommer door een automobilist aangereden en liep daarbij hersenletsel op. Ze herstelde van haar wonden, maar hield er ernstige concentratieproblemen aan over. Ze woonde net op kamers, klaar om aan haar studie aan een hbo te beginnen, maar dat zat er niet meer in.

 

Naarmate de jaren verstreken, werd Paula’s afstand tot een studie alsmaar groter. De wens om een hbo-opleiding te gaan volgen gaf ze op. Een mbo 4-opleiding wilde ze misschien nog wel proberen, maar ze zag er tegenop om als 27-jarige tussen medestudenten te verkeren die allemaal tien jaar jonger waren. Bovendien vond ze het al moeilijk genoeg om voor zichzelf te zorgen, in haar eentje op kamers. Natuurlijk kon ze op haar ouders terugvallen, als het moest, maar liever was ze onafhankelijk. Ze wilde haar eigen leven leiden.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

Het zag er niet naar uit dat Paula snel verlost zou zijn van haar concentratieproblemen. Een studie beginnen, in welke vorm dan ook, leek daarom niet raadzaam. Omdat ze bovendien onafhankelijk wilde zijn en voor zichzelf wilde zorgen, leek het daarom beter een betaalde baan voor Paula te vinden.

Herstel onderzoek: domeinen studente met hersenletsel
Herstel onderzoek: domeinen studente met hersenletsel

Het herstelplan en het herstelwerk

Wibbens is in het algemeen geen bemiddelaar naar werk, anders dan in integratie of re-integratiesituaties. Wel heeft Wibbens een uitgebreid netwerk met relaties in alle sectoren van de overheid en het bedrijfsleven en kan cliënten daarnaast in contact brengen met bijvoorbeeld vrijwilligerscentrales of aanbieders van werkervaringsplaatsen. Daarbij geldt dat als mensen zelf werk vinden, ze vaak meer achter die keuze staan dan als de baan wordt aangedragen. Paula kreeg vanuit Wibbens een herstelregisseur toegewezen die haar via verschillende stageplaatsen naar werk in de evenementenorganisatie leidde. Ze keek daar al langer naar uit en was daarom heel blij met een betaalde baan in het westen van het land. In eerdere arbeidssituaties meldde ze het wel eens als ze vond dat het te druk voor haar was. Aan het einde van het contract was het dan steevast einde oefening. In haar huidige baan heeft ze dat nog niet gemeld en lukt het haar de werkdagen vol te maken. De letselschadezaak is inmiddels afgewikkeld.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail