Herstelregisseur was steun en toeverlaat voor ex-beveiligster

Erna van 43 jaar had al enkele lichamelijke beperkingen toen zij ook nog eens een auto-ongeluk kreeg. Daar hield zij nieuwe, forse beperkingen aan over, met name in het gebruik van haar armen. Haar werkgever hield haar in dienst, maar haar kansen keerden toen het bedrijf werd overgenomen.

 

Erna werkte in de beveiliging. In haar functie moest ze zich soms behoorlijk lichamelijk inspannen, maar haar werkgever had haar zo veel mogelijk van die taakonderdelen ontlast. De re-integratie eerste spoor na haar ongeluk was dus prima gelukt en Erna werkte met plezier bij haar baas. Dat veranderde echter toen het bedrijf werd overgenomen. De nieuwe werkgever startte een nieuw proces van arbeidsdeskundig onderzoek en re-integratie, maar nu naar een tweede spoor. Hij wilde van Erna af.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

Toen een herstelregisseur van Wibbens op verzoek van de WA-verzekeraar en de belangenbehartiger met Erna in gesprek kwam, was ze al niet meer werkzaam bij het beveiligingsbedrijf. Ze was er nog wel in dienst, maar zat ziek thuis. Haar nieuwe werkgever had een nieuwe baan voor haar gevonden, als maaltijdenbezorger, maar dat wilde ze helemaal niet. Bovendien mocht ze zulk werk niet aannemen, vanwege een aantekening op haar rijbewijs in verband met haar eerdere beperkingen. Wat re-integreren betreft, zat Erna dus op een dood spoor.

Herstel onderzoek: domeinen ex-beveiligster
Herstel onderzoek: domeinen ex-beveiligster

Het herstelplan en het herstelwerk

Vanuit Wibbens kreeg Erna een herstelregisseur toegewezen. Deze ging zich uitdrukkelijk niet met de re-integratie bezighouden, maar liet dat bij de nieuwe werkgever. Pas nadat de zaak door UWV zou zijn beoordeeld, kon altijd nog worden bekeken wat met de uitkomsten zou worden gedaan. De herstelregisseur zag het vooral als zijn taak Erna niet in een spiraal van negatieve emoties terecht te laten komen. De wijze waarop de nieuwe werkgever haar had afgeserveerd, terwijl ze zich altijd zo betrokken bij haar werk had getoond en zich voor honderd procent van haar kunnen had ingezet, had haar immers enorm teleurgesteld en in de put gebracht. Ze werd ook steeds onzekerder, omdat ze de consequenties van wat er aan het gebeuren was, niet kon overzien. De herstelregisseur begeleidde haar in haar poging een nieuwe draai in haar leven te vinden en gaf ondertussen zo goed mogelijk tekst en uitleg aan alle betrokken instanties, zodat deze Erna’s leven niet extra zuur zouden maken.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail