Van whiplash tot mooie carrièreswitch

Het is september 2017 wanneer Ilse over het hoofd wordt gezien door een andere automobilist. Met een snelheid van 50 km per uur raken de auto’s elkaar hard. Ilse wordt door het ambulancepersoneel onderzocht, maar een bezoek aan het ziekenhuis lijkt niet noodzakelijk. Ilse rust uit en na enkele weken hervat zij haar werk als winkelmedewerker in een bakkerij. Maar niet veel later blijk dat nekpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen en extreme vermoeidheid, volledig werken onmogelijk maakt.

Onbegrip

Ilse stuit op onbegrip. Onbegrip bij haarzelf en haar aanhoudende klachten. De combinatie van werk en privé blijkt onmogelijk en fysiotherapie biedt geen soelaas. Maar ook onbegrip bij haar werkgever die na een rustige hervatting van werkzaamheden weer toe wil werken naar volledige inzetbaarheid. Na verschillende bezoeken aan de huisarts besluit deze haar door te verwijzen naar een neuroloog. Ze krijgt de diagnose ‘Whiplash’, waarop Ilse een uitgebreid revalidatietraject start. Vanuit een multidisciplinaire aanpak wordt met Ilse gewerkt aan verbetering van haar lichamelijke klachten en leert ze haar grenzen beter signaleren.

Arbeidsdeskundige

Ondertussen is Ilse nog steeds in dienst bij de bakkerswinkel en kunnen Ilse en haar werkgever elkaar steeds minder vinden in een voor hen beide werkbare dienstbetrekking. Op dat punt sluit Anoek van Wibbens aan.

Anoek; “Ik trad in deze case op als intermediair. Samen met de bedrijfsarts keken we naar wat wél mogelijk was. We probeerden toe te werken naar een opbouw van werkzaamheden waarbij we keken naar het totaalplaatje, een goede balans voor Ilse tussen werk en privé.” Enkele gesprekken volgen met alle betrokken partijen en Ilse wordt daarnaast door Anoek op de achtergrond gecoacht. Echter blijken de opbouw van werkzaamheden en de eisen die de werkgever blijft stellen, moeizaam verenigbaar met hetgeen voor Ilse werkbaar is.

Arbeidsoriëntatie

Hoewel Ilse erg graag haar werk in de winkel wil hervatten, lijkt dit ook een verstandig moment om eens te kijken naar een baan waarbij werkzaamheden minder belastend zijn. Er wordt een arbeidsoriëntatietraject gestart en de uitkomst is dat de zorg een passend werkgebied lijkt. Al snel komt een vacature van gastvrouw in een verzorgingstehuis op haar pad en solliciteert ze. Met succes!

Ilse over de begeleiding door Anoek; “Anoek was een hele fijne objectieve sparringspartner. Zij had ervaring met dergelijke situaties en kon als ‘buitenstaander’ goed adviseren. Van persoonlijke tot financiële of organisatorische vraagstukken, Anoek is zeer deskundig.”

Toekomst

Inmiddels is Ilse al bijna een jaar helemaal op haar plek in haar rol als gastvrouw. De uren en werkzaamheden zijn voor Ilse heel goed te combineren met haar privéleven.

Anoek; “Plan A was om Ilse haar werkzaamheden aangepast te laten hervatten in de winkel, maar uiteindelijk bleek plan B voor Ilse de beste oplossing. Haar nieuwe werkgever is op de hoogte gebracht en heeft bij aanvang direct ergonomische maatregelen getroffen. Ilse zit op haar plek en ik ben inmiddels ben ik overbodig. Doel bereikt, hoewel ik op afstand altijd beschikbaar voor haar blijf.”

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail