Zelfstandig stratenmaker re-integreerde als jeugdhulpverlener

Jan was zelfstandig stratenmaker toen hij als passagier gewond raakte bij een auto-ongeval. Hij hield er zeer ernstige knie- en beenklachten aan over. Wanneer Jan lichamelijk actief probeerde te zijn, resulteerde  dat meteen in een verergering van de klachten . Toch wilde hij er alles aan doen om zijn bedrijf te kunnen blijven runnen.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

De revalidatie van Jan ging heel langzaam, zo bleek, en het werd duidelijk dat er blijvende beperkingen zouden zijn. Na een revalidatie van bijna een jaar, zonder veel resultaat, belandde hij in een depressie. Ondertussen werden de opdrachten aan het bedrijf van Jan tijdelijk door een collega-ondernemer overgenomen. Jan hoopte deze op termijn zelf weer te kunnen uitvoeren, maar dat ging niet lukken. Wegens blijvende beperkingen moest hij de onderneming beëindigen. Door het wegvallen van zijn omzet en structurele overwerk hadden Jan en zijn partner inmiddels behoorlijke schulden. Ze hadden moeite het hoofd boven water te houden en overwogen hun huis te verkopen.

 

Door alle problemen stond de relatie van Jan en zijn partner onder druk. Zij gingen al geruime tijd niet meer samen uit, ook al doordat Jan nauwelijks nog kon autorijden. Hij was daarvoor afhankelijk van derden. Door zijn beperkingen was Jan nauwelijks in staat  iets  in het huishouden te doen. Zijn partner deed naast haar werk ook het huishouden en de tuin. Als gevolg van zijn depressie was Jan boos op iedereen. Hij besefte meer en meer dat er ingrijpende keuzes moesten worden gemaakt.

Wibbens HerstelRegisseurs Herstel onderzoek Letselschade
Herstel onderzoek: Domeinen zelfstandig stratenmaker

Het herstelplan en het herstelwerk

De herstelregisseur maakte samen met Jan en zijn partner een plan voor een structurele verbetering van de totale situatie. Allereerst moest een alternatief voor Jans werk worden gevonden. Op basis van een vastgesteld competentieprofiel werd samen met hem naar beroepsalternatieven gezocht. Ondertussen werkte hij aan een verbetering van zijn conditie en kreeg hij psychologische begeleiding. Uiteindelijk koos hij voor re-integratie in het vak van jeugdhulpverlener. Dankzij een opleiding en zijn gemotiveerde inzet lukte hem dat. Hij kreeg een vast contract als jeugdhulpverlener.

 

Daarnaast werd aan de financieel zorgelijke situatie van Jan en zijn partner gewerkt. Hiervoor werd de noodzaak van ondersteuning met de belangenbehartiger en de aansprakelijke verzekeraar besproken. Jan en zijn partner wilden niet naar een andere hulpverlener worden doorverwezen. Daarom werd toen vanuit Wibbens herstelcoaching ingezet om de relatieproblematiek en een financiële herschikking te bespreken. Uiteindelijk werd de relatie verbroken en het huis verkocht. De schulden konden nagenoeg worden weggewerkt.

 

Jan kreeg weer vertrouwen in de toekomst. De letselschadezaak kon drie jaar na het ongeval worden geregeld.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail