Van zwaar naar lichter werk bij dezelfde werkgever

Rien werkte bij een gespecialiseerd heibedrijf. Hij was vooral in Amsterdam werkzaam, waar nogal eens in kleine ruimten houten heipalen moeten worden vervangen. Het was zwaar, maar mooi werk, waarmee hij goed kon verdienen. Daar kwam door een scooterongeval een abrupt einde aan. Gelukkig kon met behulp van Wibbens arbeidskundig advies bij zijn eigen werkgever een nieuwe functie worden gecreëerd.

 

Rien werd op zijn scooter door een auto aangereden en hield daar een blijvende afwijking aan zijn heup aan over. Het door de modder sjouwen met heipalen, het plaatsen van die palen en het bedienen van de heimachine zat er voor hem niet meer in. Rien had het echter met zijn werkgever getroffen. Die had altijd een goede en betrouwbare werknemer aan Rien gehad en wilde hem graag voor zijn bedrijf behouden.

 

Uitkomsten van het herstelonderzoek

Het herstelonderzoek bracht aan het licht dat Rien na de operatie aan zijn heup slechts een bescheiden revalidatietraject had gevolgd. Daarnaast werd samen met Riens werkgever geïnventariseerd welke bestaande taken in het heibedrijf en eventueel nieuwe taken konden worden samengevoegd tot een volwaardige nieuwe functie voor Rien.

Herstel onderzoek: domeinen werknemer heipalen
Herstel onderzoek: domeinen werknemer heipalen

Het herstelplan en het herstelwerk

In goed overleg met betrokken partijen werd met een lokale fysiotherapeut in zijn eigen woonplaats een revalidatietraject voor Rien vormgegeven. Tegelijkertijd ging hij een eenvoudige cursus volgen om toezichthouder te worden op het gebied van veiligheid. Hij leerde op de bouwplaats logboeken bij te houden en in te grijpen wanneer niet alle veiligheidsvoorschriften in acht werden genomen. Omdat deze functie in omvang onvoldoende was om een volledige werkweek te kunnen hebben, werd Rien daarnaast tot vrachtwagenchauffeur opgeleid. Dit ging hem niet gemakkelijk af, maar uiteindelijk haalde hij wel zijn rijbewijs. Riens werkgever kocht een nieuwe vrachtwagen, een automaat met een uitstekende stoel voor de chauffeur, zodat Rien zijn heup optimaal kon ontlasten. Zo kon Rien bij zijn oude werkgever in dienst blijven, mede dankzij de aansprakelijke verzekeraar die de revalidatie en de opleiding tot vrachtwagenchauffeur betaalde en het tijdelijke verlies aan verdienvermogen vergoedde toen Rien niet of nauwelijks kon werken.

Zo blijft u altijd op de hoogte

Ontvang nieuwe casuïstiek iedere twee weken per e-mail